Néhány biztonsági intézkedés otthona védelmére

Félelmetes gondolat, hogy egy betörő behatol az otthonába, és megsérti a magánéletét. El tudná képzelni, hogy munka után besétál a lakásába és azt észleli, hogy az összes értékes háztartási tárgyat ellopták? Annyira keményen megdolgozott azért, amije van, képzelje el, hogy minden holmija egy szempillantás alatt eltűnt.

A rendőrség statisztikája szerint a legtöbb betörés délelőtt 10:00 és 15:00 óra között történik, mivel a legtöbb ember a munkahelyén vagy az iskolában van – csökkentve annak esélyét, hogy észrevegyenek egy betörőt. A rablás az elmúlt három évben egyre növekszik! Amikor családja és tulajdona védelméről van szó, soha nem lehet túl óvatos.

Három fő tényező jár a betörők fejében, mielőtt behatolnak egy otthonba

  • Az idő – A bűnözők gyakran olyan otthonokat szemelnek ki, amelyekhez könnyen hozzáférhetnek anélkül, hogy elkapnák őket. Ennek az az oka, hogy minél kevesebb időbe telik bejutni, annál kisebb az esélye annak, hogy tetten érik őket.
  • Hang – A betörők igyekeznek a lehető leghalkabban lopakodni. Nagyon elbátortalanítja őket a hang, mivel nemkívánatos figyelmet irányít feléjük.
  • Láthatóság – A betörők hajlamosak a sötétebb területekre keresni, mert ez egyfajta álcázásként működik. Gyakran olyan otthonokat céloznak meg, ahol a fák elzárják a főbejáratot, vagy amelyek rosszul vannak megvilágítva.

Most, hogy ismeri a három fő vagyonvédelmi tényezőt, amelyet figyelembe kell venni, amikor megpróbálja megakadályozni a betörést, van néhány javaslatunk a kezdéshez:

Minden legyen bezárva

Az alapvető vagyonvédelmi szabály, amellyel meg lehet előzni, hogy otthonába ne törjenek be, az, hogy távozás előtt győződjön meg arról, hogy minden bejáratot bezárt. Ez magában foglalja az összes ajtót, ablakot, kisállat ajtót stb.

Egyre népszerűbb a lakásbetörés első lépése. Ha egy betörő be tud menni a bejárati ajtón, az valószínűleg nem lesz feltűnő a szomszédok vagy egy járókelő számára. Ha minden bejáratot biztosítunk, sokkal valószínűbb, hogy valaki furcsa viselkedést észlel. Ne feledkezzen meg a garázshoz rögzített ajtó(k)ról.

Ismerje meg szomszédait

Bár a szomszédok nem akadályozhatják meg, hogy egy betörő behatoljon otthonába, de biztosan segíthetnek elriasztani őket. Ez különösen igaz, ha hosszabb ideig távol van nyaralni. A betörők sokkal kisebb valószínűséggel rabolják ki lakását, ha azt hiszik, figyelik őket.

Barátkozzon össze szomszédaival, hogy mindenki segítsen egymásnak. Beazonosíthatják a gyanús látogatókat, lépést tudnak tartani az apróbb teendőkkel, amíg Ön távol van (például fűnyírás vagy lámpák fel- és lekapcsolása), és értesítik a rendőrséget, ha azt látják, hogy valaki a háza körül ólálkodik.

Világítsa meg ingatlanát

Szereljen lámpákat a házon kívülre és minden más bejárat közelébe, hogy otthona esténként jól megvilágított legyen. A betörők gyakran keresik a sötét helyeket, mert kevésbé valószínű, hogy meglátják őket. A jól megvilágított területek megnehezítik a betörők számára, hogy behatoljanak az ingatlanba. Szereljen fel mozgásérzékelőkkel ellátott világítást.

Telepítsen riasztórendszert

Mivel kevesen engedhetik meg maguknak, hogy biztonsági személyzettel, vagy fegyveres biztonsági őrökkel védjék ingatlanukat, így maradnak a jól bevált riasztórendszerek. Manapság a biztonsági rendszerek széles választéka található a piacon. Az elérhető funkciók közé tartoznak a mozgásérzékelők, az ajtók és ablakok érzékelői, a kültéri riasztók és a biztonsági kamerák.

A technológia fejlődése minden eddiginél egyszerűbbé teszi otthona távolról való figyelését. Manapság sok biztonsági rendszer lehetővé teszi a távoli élesítést és hatástalanítást, így ha elfelejtette bezárni az ajtót, kilométerekről megteheti. Gyakran előfordul, hogy bármilyen kézi eszközről megtekintheti, mi történik otthonában!

Válassza ki az igényeinek legmegfelelőbb biztonsági rendszereket, és gondoskodjon a jelzésről, hogy otthona biztonsági rendszerrel van felszerelve. Ezt megteheti akár matricával az ablakon, akár egy táblával az udvaron. Ez még jobban elriasztja a betörőket.

Tárolja az értékeket széfben vagy zárható dobozban

Fontolja meg, hogy beruház egy fali széfre, hogy a betörők ne tudják egyszerűen elrakni értékeit és elfutni. Használja a széfet értékes tárgyak, például ékszerek, értékpapírok, képzőművészeti alkotások, személyes dokumentumok stb. tárolására. Csak vészhelyzet esetén adja át a kombinációt megbízható szeretteinek. Ne hagyja olyan helyen a házában, ahol egy behatoló könnyen hozzáférhet. Fontolja meg a tűzálló zárszekrény használatát az extra óvintézkedés érdekében.